Забележителности
maria-palace-icon

Архитектурно-парков комплекс

"Дворецът"

Архитектурно-парков комплекс „Двореца“, е част от стоте национални исторически обекта у нас. Сгушено между три стръмни бряга, край белия старинен град Балчик, това омайно кътче години наред, радва наши и чужди гости. През далечната 1924 г., малкото късче българска земя пленява дори румънската кралица Мария Единбургска, която решава да построи своя лятна резиденция точно тук. Строителството продължава цели 11 години, като през това време на територията на комплекса са изградени множество вили, в различни стилове, параклиси, паркове, водопад и красиви градини. Единственото условие, което имала кралицата, е било да не се нарушава естественото великолепие на местността. 

Днес, гостите могат да се насладят на красивата природа, невероятните постройки в различни стилове, както и на цветни градини, и алеи. Една от най-внушителните сгради, е самият палат на кралица Мария, построен в ориенталски стил.

Проектиран от италиански архитекти, „Дворецът“ е част от комплекс, който включва няколко вили, винарска изба, манастир, параклис и няколко други сгради. Сградите в комплекса се отличават с архитектурни елементи, вдъхновени от различни култури и религии, включително минаре, християнски параклис, тракийски, гръцки и римски символи, и комбинация от български, готически и ислямски дизайн. Дворцовите стаи, отворени за обществеността, показват оригинални мебели, както и някои местни древни артефакти и снимки на кралица Мария.

университетски

Ботанически градини

Университетската Ботаническа градина се намира на около 2 км от живописния град Балчик и е част от Архитектурно-парков комплекс „Двореца“, паметник на културата с национално значение. Градината е създадена през 1955 г. и представлява звено на СУ „Св. Климент Охридки“. Направена е под ръководството на акад. проф. Даки Йорданов, който по това време е ректор на университета.

Днес, Ботаническата градина в град Балчик е част от стоте национални туристически обекта и години наред привлича погледите на наши и чужди туристи. Тя се простира на площ от 194 дка и разполага с богато разнообразие от растителни видове. Тук могат да се видят редки растителни видове, сезонни цветни композиции, както и постоянна композиция от кактуси. В Ботаническата градина са построени множество алеи, мостове и красиво оформени кътове. Колекцията от кактуси и сукуленти е втората по големина в света, след тази в Монако.

Градината е обособена на няколко части – парк, градина, проектирана за хора с увреждания и защитена местност, която често е място за изследователска и научна дейност. Всяка отделна част притежава своята уникална и специална красота.

Балчик

Град Балчик се намира на брега на Черно море, на 31 км северно от Варна. Той разполага с красива плажна ивица и множество както природни, така и исторически забележителности. На няколко километра северно от курорта има невероятни уединени плажове. В самия град са обособени различни места за отдих и почивка – хотели, вили и къщи за гости. Балчик е и третото по значение българско пристанище след Варна и Бургас.

Основните забележителности в курорта са „Дворецът“ Балчик, дворцовият комплекс и Балчишката ботаническа градина. „Дворецът“ е една от най-уникалните туристически атракции в този черноморски град. Представлява архитектурно-парков комплекс,  разполагащ с редица вили, които първоначално са построени като лятна резиденция за румънската кралица Мария Единбургска. Този природен и архитектурен комплекс е мястото, където се намира една от най-уникалните ботанически градини на Балканите. В нея може да се види втората по големина в Европа колекция от кактуси и други невероятни растения, дървета и цветя.

Друга уникална забележителност, която се намира в Балчик е храмът на богинята  Кибела, който е открит случайно по време на строителни работи и е признат за международно археологическо съкровище. Заедно с древните руини на храма, можете да видите редица други интересни археологически находки както в самия храм, така и в целия Балчик. Ако сте любители на изкуството и културата, можете да планирате посещение на Балчик, във времевите периоди, когато се провеждат някои доста известни национални и международни концертни и филмови фестивали. Градът разполага и с голяма художествена галерия, исторически музей,  възрожденски и етнографски комплекс, които също си заслужава да бъдат посетени.

11% ОТСТЪПКА

Резервирай от сайта и вземи 11% отстъпка с промокод: 11OFF

Privacy Preferences
Когато посетите нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки.